 Συναγερμός έχει σημάνει από το Σάββατο και έπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση της Γκάζπρομ, ότι αδυνατεί λόγω του δριμύτατου ψύχους στη Ρωσία να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν για θέματα ενέργειας Μαρλένε Χόλτσνερ, οι κυβερνήσεις των οκτώ χωρών της Ευρώπης που έχουν ανάγκη για επιπλέον αέριο, δηλαδή η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχουν ενημερώσει για τη δυνατότητά τους να αντέξουν για περίπου έναν μήνα βασιζόμενες στα αποθέματά τους.
Ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό τόσο στην Ιταλία, όπου οι παρεχόμενες ποσότητες μειώθηκαν κατά 24%, όσο και στην Αυστρία, με μία μείωση 30%. Η Ιταλία εισάγει το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.
Από την πλευρά της η Γκάζπρομ εξήγησε, ότι έχει «ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο εξαιτίας του κύματος ψύχους στη Ρωσία».
Πηγή: Τα Νέα
|